Velikonoce

13. dubna 2009 v 9:44

Šťastné a veselé....





Proč se slaví Velikonoce..?

Velikonoce jsou svým původem svátkem jara. Židé dali kananejskému pohanskému svátku jara zcela nový význam svátkem Paschy. Křesťané pak rozpoznali v tajemství Velikonoc opravdové jaro: život je silnější než smrt, strnulost hrobu je proměněna v kvetoucí zahradu... Skrze vzkříšení objevujeme nový život.





Tady máte pár Velikonočních receptů!!


Velikonoční piškotový beránek

V míse utřeme pět žloutků a dvě celé vejce s polovinou cukru, přidáme citrónovou kůru, šťávu a tlučenou vanilku.
Z bílků ušleháme tuhý sníh a přidáme do něj zbylý cukr. Sníh spolu s moukou lehce vmícháme do utřené směsi a vypracujeme těsto. Větší beránkovou foemu vymažeme máslem, vysypeme strouhankou, těsto urovnáme a pečeme ve vyhřáté troubě asi 45 minut.
Upečeného beránka pocukrujeme nebo poléváme citrónovou polevou.


Ingredience:

300 g poluhrubé mouky
250 g pískového cukru
citrónová kůra
citrónová šťáva
vanilka
7 vajec


Velikonoční vaječné krokety

Z másla a mouky usmažíme hustou světlou jíšku, zalijeme ji mlékem a povaříme na hustší kaši. Podle vlastních chuťových preferencí můžeme dosolit.
Přidáme sekanou petrželku nebo pažitku a usekaná natvrdo vařená vejce. Hmotu necháme vychladnout a tvoříme z ní oválné krokety. Obalíme je v mouce, vejci a ve strouhance a smažíme na oleji. Servírujeme se špenátem nebo dle chuti s jinou zeleninou či zeleninovým salátem a bramborovou kaší.

Ingredience:

20 g másla
2 lžíce polohrubé mouky
trochu mléka
5 vajec
mouka na obalování
strouhanka
olej na smažení
petrželka
sůl


Velikonoční roštěnec

Nízkou roštěnku odblaníme, naklepeme, osolíme, protýkáme slaninou, uzeným masem, okurkou a mrkví.
Maso převážeme nití. Na másle zpěníme nakrájenou cibuli a kořenovou zeleninu. Maso na ní opečeme, podlijeme a dusíme asi dvě hodiny. Při pečení podléváme vínem. Měkké maso vyjmeme, šťávu přecedíme a maso ve šťávě prohřejeme. Podáváme s dušenou rýží nebo s brambor, hlávkovým případně nějakým jiným salátem.

Ingredience:

1 kg roštěnce
100 g slaniny
100-150 g uzeného masa
sladkokyselé okurky
1 mrkev
80 g másla
cibule
kořenová zelenina
1/8 l bílého vína
sůl













Všechno tak nádherně kvete a zvířata se probírají k životu!


Ladovy Velikonoce






 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Anketa

Líbí se ti můj blog?

Ano je krásný! 49.1% (138)
Jo, ale viděla jsem o moc hezčí! 13.9% (39)
Ale jo dá se! 16.4% (46)
Ne! Je to tu hrůza děs! 20.6% (58)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama